Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna överkörda i kafeteriabeslut

Annons

Just nu är elevkafeterian på Jonsboskolan på vift. Det finns ett beslut på att den ska flyttas men det sägs inte vart. Ett synnerligen konstigt beslut.

Det är ungefär som om jag skulle bestämma mig för att flytta. Packar ihop mina grejer i flyttbilen, får hjälp av flyttkarlarna. Sen frågar de vart vi ska. Jag svarar då: Kör inte så långt bort för jag ska tillbaka tre-fyra gånger per dag. Flyttkarlarna tittar förundrat på mig. De säger att vi packar tillbaka alla grejer tills jag har bestämt mig.

Så här har det blivit på grund av att eleverna aldrig blivit tillfrågade i beslutsprocessen. Detta förfarande är ett brott mot barnkonventionen, där det står att barnet ska få möjlighet att delta och påverka demokratiska beslut. Eleverna har tyvärr inte fått vara med och påverka ett beslut som berör dem.

Det har skett ett övergrepp. Den här situationen mår ingen bra av, inte minst de eleverna. Elever som gärna vill ha en annan skola där man får vara med och bestämma.

Men tack och lov finns klassråd, elevråd och skolråd. Tre rådgivande organ som kan fixa till allt som gått snett. Men det är bråttom, innan sommaren är slut så ska flytten vara klar.

Martin Berglund, förälder och lärare, Långshyttan

Mer läsning

Annons