Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna ordnar ett eget val

/
  • Elisabeth Johansson sätter upp nummerlappar på de fyra skärmarna. Bakom dem ska 193 elever säga sitt på måndag.  Foto: Sanna Bergens
  • På måndag är det dags för skolval på Dahlandergymnasiet i Säter. Björn Greijer, Adam Montén, Dennis Hjortsberg och Elisabeth Johansson i NV1 förbereder valet tillsammans med läraren Kirsi Mäkelä.
  • Alexander Brobäck fixar hål i vallådorna.  Foto: Sanna Bergens

Annons

Naturvetarklassen NV1 på Dahlandergymnasiet i Säter ordnar årets skolval. Det var deras lärare i samhällskunskap Kirsi Mäkelä som kom med idén och klassen nappade.

- Det är roligt, tycker de. Vi har annars inte så stort intresse av politik, vi får ju ändå inte rösta ännu. Men det är ett spännande arbete.

På måndag är det röstdag på skolan. Då får de ca 190 eleverna gå ner till biblioteket, visa upp ID-kort och gå bakom skärmar med valsedlar och kuvert. Precis som i det riktiga valet röstar man på de olika partierna, men bara till riksdagen.

- Det är ju riksdagsvalet som det står mest om i tidningarna och så, säger Alexander Brobäck. Det är nog inte så många som har någon koll på kommunpolitikerna.

Den här lektionen har NV1 en del att pyssla med.

- Vi håller på att göra upp scheman idag för när de olika klasserna ska komma hit, berättar Kirsi. Och planera vilka som ska ta emot rösterna.

Men förberedelserna är fler än så. Lådor för alla valsedlar ska göras i ordning, skärmarna ska sättas upp, och röstmottagningen ska planeras. Reglerna för en vallokal är också många.

- Vi ska ha svarta kläder i vallokalen, säger Alexander. För man får inte ha färger som kan associeras med något av partierna.

- Så måste vi kolla att det bara är en valsedel i varje kuvert, fyller Samir Ale i.

Sedan måste också hela vallokalen, i det här fallet biblioteket, rensas på allt som kan innehålla valpropaganda eller något liknande som kan påverka väljarna.

- Det kommer hit en kontrollant som ska kolla att vi har följt reglerna, säger Kirsi.

Eleverna flyttar runt borden, tar fram sina nymålade vallådor och ställer upp skärmar. Efter en stund liknar biblioteket faktiskt en vallokal.

Skolval 2010 har i år tagit emot anmälningar från 140 000 skolor och från dem har Dahlandereleverna fått sina valsedlar och kuvert. Allt ser ut som i det vanliga valet, fastän rösterna inte räknas där.

- Det är kul att få lära sig hur det går till, tycker Elisabeth Johansson. Att man får lära sig genom att göra något praktiskt.

- Det är mycket roligare än att bara sitta och stirra i en bok, håller Dennis Hjortsberg med.

Mer läsning

Annons