Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna laddar inför åttonde klass

Annons

När klasskompisarna spelar beachvolleyboll eller läser serietidningar åker Isak, Elias, Sandra, Emma och ytterligare några ungdomar i stället till - skolan. Anledningen är att de vill komma ikapp eller finslipa kunskaperna i något ämne inför nästa termin.

Eva Kungsmark är speciallärare för ett fyrtiotal elever samt initiativtagare till sommarskolan:

- Vi skickade ut erbjudanden till föräldrar till barn som vi tyckte behövde lite extra uppmärksamhet eller stöd. Och det var många som nappade.

Eva menar att det är kul att se att eleverna kommer frivilligt till skolan, som har pågått under två veckor och avslutades i fredags.

En stor anledning till att Eva beslöt sig för att inrätta sommarskola är den alltmer påtagliga betygshetsen. Hon menar att det är bättre att förbereda barnen redan inför åttan på vad som komma ska, än att de överraskas av dåliga betyg i slutet av höstterminen i åttan. Detta är nämligen den första termin eleverna i Säter får betyg.

- Betygshetsen når sin kulmen i och med de nationella proven i nian, tillägger Eva Kungsmark. Det är helt enkelt en oerhörd dokumentation om eleverna i dag.

Kungsmark och hennes kollegor ställer upp gratis som sommarskolelärare eftersom kommunen inte ansåg sig ha råd med verksamheten annars.

Runtomkring klassrummen pågår febril aktivitet - om än endast med ett fåtal elever. I datorrummet sitter Gustav Lind och Johan Andrén och skriver Boken om mig medan de lyssnar på Guns ?n Roses. Sabina Jansson och Emilia Nilsson sitter i ett angränsande rum och skriver uppgifter som de inte hann med under terminen, medan bröderna Isak och Elias Olsson skriver SO-prov för fröken Margareta Robertsson.

Allt verkar dock ganska trivsamt och opretentiöst inrättat. Således kan Sandra Trädgårds och Emma Ljusteräng ta lite rast när de känner för det och lira biljard, medan Robert Nyberg och Andreas Grundström surfar lite på nätet.

Tycker inte kompisarna ni är konstiga som väljer att gå i skolan på sommaren?

- Jo, de flesta gör väl det, menar Robert Nyberg. Men det är kul här.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons