Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna i Insjön vill förändra

Annons

Rubrikerna från Insjöns skola har sedan i våras oftast handlat om skadegörelse, dåliga studieresultat och bränder. Rektor Maria Granat-Nilsén har upprepade gånger haft allvarliga samtal med eleverna.

I går var det dock eleverna själva som stod för de flesta orden och huvudpunkter på agendan var kafeterian och de "nya" ordningsreglerna med konsekvenser, som ramades in med fin sång, tänkvärda dikter och ett bildspel om kafeterian som upprepade gånger fått stängas på grund av sabotage av olika slag.

-Det finns folk som lägger ner sin själ i att vi ska ha det bra och sedan kommer det någon liten stackare och förstör för alla andra. Det accepterar vi inte! sade eleven Pierre Berglund och fortsatte.

-Vi måste kunna känna oss så trygga med varandra att vi kan säga till om det är någon som förstör. Det är det som gör en riktigt god vän!

Av applåderna att döma var det fler som tyckte som han och kanske finns det möjlighet för kafe-terian att öppnas igen.

Desto tystare var det dock när en av lärarna berättade om en saknad nyckel på en nyckelknippa.

-Oavsett om jag blir ledsen och upprörd och det ställer till stora problem för skolan. Och så är det faktiskt brottsligt att ta andras saker och det kommer att polisanmälas.

Elevrådsepresentanterna Tove Axelsson och Emma Gunde-Andersson lotsade sina skolkamrater i årskurs fem till nio genom mötet som även om det började 15 minuter efter utsatt sid, ändå slutade prick tio över nio.

-Vi måste hjälpas åt med det här, uppmanade de sina kamrater och lovade samtidigt att "bli snällare och plocka skräp i korridoren" (Emma) samt "sluta ha fötterna på bordet och inte förstöra saker" (Tove).

-Sedan vill vi att alla ska tänka ut två saker var som man själv kan ändra i sitt beteende för att det blir trivsammare på skolan för alla. Kom igen nu - bollen är er!

Bara att hoppas att passningen går hem. Elevrådets initiativ verkade i alla fall väcka tankar hos många.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons