Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna borde själva få styra sin skolgång

Annons

I dagarna börjar gymnasieskolorna med nya elever efter sommarlovet. Skolan är inte längre ett tvång via skolplikt utan elever får nu själv välja om man vill fortsätta studera eller inte.

De elever som börjar årskurs ett har valt ett program som de tycker speglar deras intressen för vidare studier eller yrkeskarriär.

Ungefär där tar de politiska pekpinnarna vid och valfriheten slut.

Jag anser att de saker som påverkar elevens närmsta vardag bör vara saker som eleven också kan påverka. En sådan sak är valet av skola, som eleven inte får välja i dagens Sverige.

Höstterminen 2004 kan inte eleverna som bor i Hedemora plugga i Falun om de skulle vilja - bara för att kommunerna inte vill betala för studier i andra städer. Där avspeglar det sig att politik går före individer och elevers vilja i socialdemokraternas Sverige.

Vilka ämnen som eleven ska läsa i skolan är även det en sådan sak, för någon valfrihet på det området finns knappt heller. När gymnasieprogrammet är valt ska eleven i princip bara acceptera en studieplan där politiker bestämmer vad de tycker är bra för eleven.

Istället borde eleven få välja själv. Hon ska få välja det som hon tycker är intressant och vad som hon tror kan ge henne nyttig kunskap. På det viset lär sig eleven att ta ansvar för sin skolgång.

Att som i dag få välja vilken linje man vill läsa, men inte vilka kurser, är som att välja en klädaffär att handla i medan politikerna bestämmer vilka kläder du ska köpa.

Makten bör ligga hos eleven och ingen annanstans.

Erik Karlsson, Hedemora

Moderat skolungdom

Mer läsning

Annons