Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever vill rädda räddningsgymnasiet

Annons

En klar majoritet av de statister som medverkade i utrymningsövningen på bion kom från räddningsgymnasiet. En utbildning som eleverna nu jobbar för att rädda.

I höstas fattades beslut på att inte ta in några elever till räddningsgymnasiet. Det innebär att räddningsgymnasiet på Haraldsbo för närvarande bara har årskurs två och tre.

Eleverna har nu själva tagit ini-tiativ till att försöka rädda gymnasiet.

Bland annat genom att besöka skolor och tala varmt för utbildningen.

- Eleverna har gjort detta helt på eget initiativ. Vilket har gjort att vi fått många elever som har hört av sig och är intresserade av att börja på räddningsgymnasiet. Jag hoppas att det stora intresset ska leda till att kommunen ändrar sig och fortsätter med räddningsgymnasiet, säger Hans Relefors, vars företag driver räddningsutbildningen på kommunens uppdrag.

I dag går strax under 60 elever på räddningsgymnasiet.

- Räddningsutbildningen är totalt på sex veckor under programmets tre år. Utbildningen ger ingen formell behörighet, men är i princip samma utbildning som en deltidsbrandman får.

Utbildningen har lockat många tjejer.

- Över hälften av de elever som går där nu är tjejer. Det har pratats om att tjejer har svårt att klara kraven. Men det stämmer verkligen inte. Vi har inte underkänt en enda tjej. De har klarat kraven utmärkt, säger Relefors.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons