Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever vann över vägverkare

Annons

- En förutsättning för att vi ska ha en bra samhällsutbyggnad i Sverige är att det finns broar, framhöll Leif Pettersson innan han klippte de klassiska blågula banden och därmed invigde bro- utställningen.

I utställningshallen på Framtidsmuseet kan besökarna fram till 15 augusti hitta olika bro- experiment. Aktiva besökare kan bland annat bygga en valvbro eller prova hängbron.

Det finns mycket att upptäcka och lära på utställningen Bygga Broar.

I anslutning till utställningen på Framtidsmuseet inbjuds skolor i Dalarna att delta i projektet Broar i Dalarna. Med sin inbjudan vill Vägverket och Framtidsmuseet uppmuntra till forskning om broar i skolornas närområde.

Invigningsdagen blev det dessutom tävling i brobyggnad. Leif Pettersson fick då ta ut ett lag från Vägverket och möta ett lag med fem elever från Forssaklack- skolans estetklass.

Brouppdraget, tävlingsuppgiften, gällde att på 30 minuter skapa en bro som tålde tyngden av en bil och som en segelbåt kunde segla under. Det bör kanske tilläggas att såväl bil som båt var av modell mindre.

Det material som fick användas var sugrör och blompinnar. Lagens broar tog form med hjälp av tejp, klister och snören. Efter en spännande slutspurt bedömdes lagens broar av tävlingsdomarna Hans Broman från Vägverket och Maria Johansson från Framtidsmuseet.

- Konstruktionen är ganska likartad, konstaterade Hans Broman som noterade plus för Forssaklackskolan som använt snören när de byggt sin bro.

Att sju ingått i Vägverkets lag vägde också det över till Forssaklacklagets fördel. Särskilt som det fanns uppgift om att det en stund även varit åtta i Vägverks-laget.

Efter överläggning tog Hans Broman och Maria Johansson beslutet att låta förstapriset gå till Forssaklackskolans lag. Ett mycket populärt beslut av bifallsyttringarna att döma. Den avslutande programpunkten, tårtkalas, blev också mycket uppskattad.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons