Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever tvingas stå i överfulla bussar

Annons

Är det verkligen ok att eleverna får stå i bussen? Det undrar Angelica Hogenlid som har en dotter i sexan i Sågmyra.

- Jag är orolig för henne. Bussen är ofta full när den kommer till vår hållplats. Bussen går på en hal och osaltad 90-väg. Om föraren tvingas göra en tvärnit kan många skadas, säger Angelica Hogenlid.

Diskussionen om bussäkerhet har varit intensiv, särskilt efter den svåra olyckan utanför Ludvika, man diskuterar bland annat bältestvång i bussar.

Med busslinje 60 från Sågmyra åker högstadieelever och gymnasister mot Bjursås och Falun, men tisdagar och torsdagar åker även sjätteklassarna från Sågmyra klockan halv 8 till Bjursåsskolan för språkundervisning.

Då är det extra fullt.

Och det stämde när FK gjorde en provtur i torsdags morse. Barnen som bildar kö när bussen stannar vid kyrkan får sitta, men när bussen far vidare mot Gopa fylls den, och fem barn får stå den knappa milen in till Bjursås.

Angelica Hogenlid har inte själv talat med lärare och rektor, men hon vet att andra föräldrar gjort det. Men detta har i så fall inte nått fram till Sågmyrarektorn Bertil Johansson.

- Nej, jag har inte hört några klagomål och jag har inte fått något den formella vägen. Den enda som sagt något är en sjundeklassare, en före detta elev, som inte vill stå med småglina, säger han.

Men bör inte ni ha någon koll på hur det fungerar? På förskolan måste man till och med ha skriftliga intyg från föräldrarna när eleverna ska ut och åka bil med bälte på?

- Några sådana krav finns ju inte här. Eleverna åker själva, direkt hemifrån på morgonen, vi kollar inte, säger Bertil Johansson.

Det har väl varit diskussion om att ändra schemat, så att barnen inte behöver åka med morgonbussen som ofta blir full?

- Jo, men schemana är lagda för båda skolorna, det kan bli svårt att ändra, säger Bertil Johansson.

Faktaruta:fakta | så många får stå i bussen

När det gäller rena skolbussar är det upp till kommunerna att fatta principbeslut om elevernas säkerhet och beställa busstrafik därefter.

Hur många som får stå i en buss avgörs rent juridiskt av fordonets totalvikt och förarens trafiksäkerhetsbedömning. Det finns inget maxtak för antal stående passagerare.

Enligt Vägverket bör ingen stå i höga hastigheter och på långa sträckor.

Verket vill därför komplettera lagen med "att en buss inte får ta fler passagerare än den är inrättad för" och "att buss med fler passagerare än sittplatser inte får köra fortare än 70 km/h."

Man diskuterar också bältes- regler med branschen.

Den nya, skärpta lagen gäller sannolikt från 2004, dock senast 2005.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons