Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever trakasserar Konsumpersonal

Annons

Hon berättade om den svåra situationen vid ett möte som föräldraföreningen vid Hosjöskolan arrangerade på onsdagskvällen. Hundratalet föräldrar, med barn från förskolan upp till sexan, hade kommit till träffen.

- Vi har väldiga problem med era barn, förklarade Ingela Bergström.

Hon riktade sig till de föräldrar som fanns på plats men förhoppningen var framför allt att budskapet skulle nå alla dem som inte var på mötet.

De Konsumanställda i Hosjö är nu så trötta på bråkiga barn och ungdomar, från mellanstadieåldern och uppåt, att de har begärt hjälp från polisen och har kontaktat Konsums säkerhetsavdelning för att eventuellt få hjälp med väktare.

Butiken har tidigare haft problem med att ungdomar går i stora grupper till butiken under skoltid, men det har blivit bättre efter samtal med skolan.

Numera har Konsum bekymmer efter skoltid, vid halv två och framåt och på helgerna. Utanför butiken är det mycket klotter. Det har kastats lera och chokladpudding på väggarna. För någon dag sedan köpte ett barn en läsk, skakade den och sprutade ned en vägg.

- De river i skyltarna utanför, och när man säger till dem säger de "Var inte så uppkäftig", säger Ingela Bergström.

I butiken har de haft problem med snatterier. Ett par ungdomar har gripits för stöld och har polisanmälts. Ett bekymmer är att det kan komma in 20 unga i butiken samtidigt. Då är det omöjligt att se vad alla gör och om någon tar något.

Stökigheten tar sig många former. En dag cyklade en pojke rakt in i butiken, en annan dag jonglerade de med korvar. Barnen kan plocka lösgodis med bara fingrarna, ta det till kassan för vägning och när de ska betala visar det sig att de inte har tillräckligt med pengar. Då vill de lägga tillbaka godiset i plastlådorna.

När personalen säger till svarar de emot. De anställda kör ut dem som inte ska handla eller uppträder olämpligt. En del bråkiga ungdomar i övre tonåren vågar de inte stoppa av rädsla för att råka illa ut.

Det har gått så långt att andra kunder är rädda. En dam i 80-årsåldern ringde till butiken och grät efter ett besök. Två barn hade följt efter henne hem från affären och hon hade varit rädd att de skulle ta hennes plånbok.

Ingela Bergström uppmanar föräldrarna att ha bättre koll på vad barnen gör efter skolan.

- De får gärna handla, men de ska bete sig som folk, säger hon.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons