Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever steg in i 1700-talet

Annons

Mellanstadieeleverna på Västra skolan har under en tid specialstuderat 1700-talet och redovisade erfarenheterna i en originell tillställning på onsdagen.

Studierna har bedrivits i samarbete med Kulturskolan och eleverna har fått ta ett brett grepp på seklet alltifrån karolinerkrigen till skottet på maskeradbalen. Men även epokens stora svenska uppfinnare och forskare och glimtar ur vardagen har ventilerats.

- Vi visar både livet på slottet och på krogen, exemplifierar Cathrine Thorén som i en insats agerar drottning Ulrika Eleonora på den ödesdigra maskeradbalen där Gustaf III fick banesåret.

Som rekvisita har hon en skaftad lösmask.

- De hade sådana på maskeraderna då, berättar Cathrine Thorén.

Temaarbetena har haft inriktningarna bild, dans, drama och teknik. Att presentera studierna i de formerna gav ett spännande och originellt perspektiv på de historiska händelserna. Såväl Karl XII:s död som livet på en dåtida Stockholmskrog åskådliggjordes på ett sätt, så långt bort från träaktig historiepluggning som tänkas kan.

Och att presentera en karolinerbatalj medelst en sorts koreograferad, ultrarapidaktig dansversion var riktigt fyndigt, låt vara att den blodiga verklighetsbakgrunden kommer lite vid sidan om.

Men i de här sammanhangen är det helt okej att låta den aspekten på det våldsamma århundradet avvakta i kulissen.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons