Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever snickrade plan

Annons

- Projektet med flygbyggande elever kallas Siljan flying cirkus med bas i Siljansnäs, berättar Olle Modin.

Han är en av fem lärare som varit handledare för de deltagande eleverna i Mora.

Han uppger att det är fem skolor i länet, som byggt var sitt flygplan och de är Moraungdomarna som kommit längst med sin kärra. Skolinsatsen som pågått under det senaste läsåret har drivits av ett speciellt EU-projekt "School at Work".

Enligt Olle Modin är det främst skolungdomar med lite svårigheter att koncentrera sig i skolan, som i en form av praktik fått bygga planet på skoltid i modellflygklubbens lokaler. Där finns en monteringshall som tidigare uppförts av S:t Mikaelskolans byggprogram.

Högstadie-eleverna har kommit från Noretskolan och de har byggt på planet under tre dagar per skolvecka. Gymnasieelever från S:t Mikael har tagit de resterande två veckodagarna torsdag och fredag.

-I september förra året fick vi byggdelarna till planet. De kom i en låda med lösa delar till två plan, som skulle byggas i Mora respektive Malung. Eftersom den inre botten i lådan lossnat låg delarna huller om buller. Det krävdes visst detektivarbete innan rätt delar hamnade till rätt flygplan.

Eleverna slutade med sina insatser när sommarlovet tog vid. Återstående arbete har utförts av lärarna, förutom Olle, den ursprungliga initiativtagaren till projektet Bengt Holmberg samt Hans Larsson, Lars Gjervaldsather och Bengt Spånberg.

-Det ultralätta flygplanet som vi byggt i Mora är en nästan identisk kopia av eindecker från andra världskriget. Den är lite mindre än originalet med en 7/8 dels skala.

Ove Hermans har med hjälp av elever från S:t Mikaelskolans fordonsprogram konverterat en volkswagenmotor inte bara till Mora-planet utan även med varsin motor till de fyra övriga planen. De byggs inom samma projekt i Malung, Borlänge, Insjön och Västanviks folkhögskola.

Ole Modins förhoppning är att skolelever i någon form ska hjälpa till att bygga flygplan till kommande läsår.

Eftersom det inte lär bli aktuellt med EU-bidrag är förhoppningen att skolan ska göra en större administrativ insats. Kommunens politiska toppar med kommunalråd i spetsen ska bjudas in till hösten och informeras om verksamheten vid modellflygklubbens lokaler.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons