Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever ska få egna datorer

Annons

På torsdagens direktionssammanträde kom diskussionen upp om att personliga bärbara datorer till samtliga elever på VBU ska utredas.

- Jag är övertygad om att det kommer att bli så i framtiden. Frågan är bara när. Det handlar om en kombination av att ha pengar och att ha ett behov i undervisningen, berättar VBU:s ordförande Roger Stål (s).

I dag har skolan 1290 elever och ungefär hälften så många datorer.

- Det finns fortfarande elever som inte har dator hemma. Det är också ett skäl att titta på det här. Vi måste se till att alla har samma möjligheter.

-Men det är inte bara att springa i väg och köpa, säger Stål.

Utredningen måste också kunna svara på hur en utlåning av datorer ska fungera praktiskt. I vilken grad ska eleven själv ansvara för den? Ska eleven få köpa loss den när denne slutar skolan?

- Vad händer om någon tappar bort sin dator, eller att den går sönder? Det finns mycket runtomkring, säger Åke Sandberg.

Kommunens IT-enhet håller redan nu på att förbereda sig för att vid behov kunna installera trådlöst bredband. Ett sådant skulle bli högaktuellt i en skolmiljö med bärbara datorer.

Utredningen om de bärbara datorerna har Åke Sandberg delegerat vidare. Han hoppas få se resultatet någon gång i vår.

En utredning i samma fråga gjord 2003 i Lidköping, visade att det skulle kosta 1,7 miljoner kronor över tre år att införa bärbara datorer till 100 elever. Om samma siffra omvandlas till VBU:s elevantal, blir kostnaden omkring 22 miljoner kronor för tre år.

På Jenningsskolan i Robertsfors får eleven betala 500 kronor per termin för en bärbar dator, som den efter studietiden får behålla.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons