Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever sätter betyg på politikerförslagen

Annons

- Om skolket syns på betyget tror jag att fler väljer att gå på lektioner. Det säger Anders Johansson som går i nian på Hälsinggårdsskolan i Falun. Han får medhåll av sina klasskompisar Klaus Ncuti, Anna-Maria Eriksson och Julia Johansson. Att föra in skolk i betygen är okej, däremot vill man inte ha tillbaka betyg i ordning och uppförande som fanns tidigare.

Förslaget om att föra in betyg i sexan eller sjuan går inte hem hos alla. Klaus Ncuti tycker att man ska behålla dagens system där betyg delas ut i åttan första gången.

- Sjuan är lagom tycker jag. Man ska absolut inte ge betyg, eller betygsliknande omdömen redan i fyran eller ännu tidigare, säger Julia Johansson.

- Får man underkänt i ett ämne redan i trean tappar man nog glädjen och intresset. Det ska få ta tid att utvecklas, tycker Anna-Maria Eriksson.

Förslaget om försittning kan vara svårt att införa i praktiken tycker gruppen.

- Jag bor i Vika, det går få bussar redan idag, jag skulle ha svårt att ta mig hit tidigare på morgonen, säger Anna-Maria Eriksson. Hon och de andra eleverna tycker att det ändå är rimligt att elever som kommit försent upprepade gånger får betala igen tiden på något sätt.

- Kvarsittning efter skolan är bättre, säger Anna-Maria, jag tror att det är tuffare att stanna kvar i skolan när alla andra får gå hem.

Mer läsning

Annons