Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever rustar upp sin skola

Annons

Falu Fri startade för tre år sedan och nu till hösten kommer skolan att få 90 nya elever och då behöver man rusta upp skolans nya lokaler i det som en gång var vårdhögskola. Och upprustningen har eleverna själva stått för. Och tvärtom mot vad ens förutfattade meningar säger så fanns det ett stort intresse hos eleverna att hjälpa till.

- Det är kul att vara med och bestämma hur skolan ska se ut, säger Sofia Nyhlen som ska börja tredje året på samhällsvetenskapliga programmet till hösten.

Hon och kompisen Sofia Eriksson står som bäst och stryker gardiner i ett varmt rum när Falu Kuriren kommer på besök. Sedan släpper de strykjärnen och visar oss runt i de nya lokalerna.

- Vi som går här på skolan vill ju ha det lite fint eftersom det är vi själva som ska vistas i de här lokalerna sedan, säger Sofia Eriksson. Fast sedan ville hon ha ett litet sommarjobb också. De som jobbar på skolan får mellan 47 och 52 kronor i timmen och jobbar under samma villkor som de ungdomar som jobbar åt kommunen.

Sofia och Sofia tar oss med till ett stort rum som ska bli fritidsgård och kafé. Tjejerna och killarna som jobbat med upprustningen har för små medel lyckats göra det riktigt fint. Och en shoppingtur till det stora varuhuset Ikea har det också blivit.

- Det var nästan det roligaste, säger Sofia Eriksson.

Så nu står barbord uppställda och på väggen hänger en lampa med motiv som man kan byta. Just nu är det en kille och en tjej.

- Nu har killarna ändrat igen, utbrister Sofia Nyhlen när hon tittar till på lampan.

Hela renoveringen ska vara klar den 20 augusti men nu tar tjejerna och killarna sommarlov. Sofia Nyhlen ska åka upp till Umeå och Sofia Eriksson ska bara ta det lugnt. Men båda vet att när de kommer tillbaka till hösten så står de nya fina lokalerna och väntar på dem.

EMELIE SMEDSLUND

Mer läsning

Annons