Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever protesterar mot otryggt boende

Annons

- Vi har klagat i flera år, både till hyresvärden och till skolan, men inget har hänt. Vi är ju bara ungdomar så oss tar de inte på allvar, säger eleverna som samlats utanför bostadsområdet Fällen.

Där har ett 40-tal gymnasieelever från andra orter sina lägenheter under studietiden i Malung.

De bor grannar och delar ingång med ett par kända missbrukare, som titt som tätt drar till sig andra missbrukare.

Flera av ungdomarna vittnar om att de upplever en otrygg situation. De har blivit antastade både verbalt och rent handgripligen av otrevliga män. Ett tillmäle som "hora" är inte ovanligt att tonårstjejerna får höra. Några av dem berättar också om att det hänt att en burdus typ tagit både hårda armgrepp och struptag på dem.

- De som bestämmer borde begripa att det inte är lämpligt att ungdomar som just flyttat hemifrån ska hamna i en boendesituation som gör att vi knappt vet om vi vågar gå in genom entrén när vi kommer hem eller ut ur lägenheten då vi ska i väg, för att man placerat sådana otäcka typer i samma hus, säger ungdomarna.

Från andra hyresgäster har det också förekommit klagomål mot elevboendet. Att det vid vissa tillfällen är det stökigt och högljutt på nätterna.

- Det är riktigt, men felet är inte bara vårt. Andra ungdomar från orten tycker tydligen att våra lägenheter kan besökas hur som helst. Ibland väller de in och hur ska ett par ungdomar, kanske ett par tjejer, själva kunna få ut tiotals ovälkomna, berusade och stökiga besökare som inte tar någon hänsyn, säger eleverna.

- Jämfört med missbrukarna, som är störande ganska ofta, får vi omgående hot om vräkning. Det får tydligen inte de missbrukare som vi har klagat på, för då borde de ha varit borta nu.

Boendet är ett problem för ungdomarna. Om det inte varit för att skolan och deras lärare är så bra, så hade de flyttat härifrån för länge sedan.

När tidningen berättar för eleverna att det inom bara någon vecka ska öppnas en samlingsplats med vuxenstöd (se separat artikel), så skiner de upp:

- Äntligen, det blir en trygghet både för oss och för våra föräldrar, som ibland undrar om de ska våga skicka hit oss. Men fortfarande tycker vi att det är fel att blanda elevboende med missbrukarkvartar, eller som alternativet är, granne med ett hem för psykiskt sjuka!

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons