Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever protesterar mot besparing

Annons

Bildningsnämndens förslag att lindra kostenhetens underskott genom att bland annat spara in på skolornas salladsbord har fått många att reagera.

För Evelina Mattsson i årskurs 7 vid Insjöns skola väckte sparförslaget heta känslor. Efter en dag har hennes protestlistor fyllts med hundratalet namn.

- Grönsaker är billigt. Mindre grönsaker och man äter mer kött. Det blir dyrare i längden.

Det var för någon vecka sedan bildningsnämndens förslag såg dagens ljus. En halvering av grönsakskostnaden per elev och dag skulle kompletteras med en dag i skolan med fil och smörgås. Dessutom skulle påsk- och adventsbuffén strykas. Allt för att sudda ut kostenhetens underskott på strax under 250 000 kronor.

Evelina Mattsson är upprörd:

- Grönsaker är nyttigt. Vi växer, och vi som går så långa dagar. Ibland har vi också aktiviteter efter skolan och vi hinner inte äta innan. Det skulle vara kul att se de som bestämmer om de själva skulle vara tvungna att skära ned på sina grönsaker.

Hon menar att det finns andra sätt att dra ned på skolmatskostnaderna. Det går att göra enklare fiskrätter. Många gånger är de för avancerade. Sedan behöver det inte finnas så många konstiga grönsaker. Det finns vanligare grönsaker att ta till, tycker Evelina.

Hennes protestlistor kommer att cirkulera ett par dagar till. Sedan skickas de till bildningsnämnden. Om skolmaten i stort har Evelina inget ont att säga.

- Den är jättebra.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons