Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever och föräldrar

Annons

Upprinnelsen till projektet var att Kola fick kontakt med föräldern och dramapedagogen Helena Göransson. Kontakten har slagit väl ut hela våren.

- Vi försöker hitta nya former.

Kanske blir det en fortsättning redan till hösten?

- Man får möjlighet att prova vägar som man inte gör på egen hand, medger Kola Björk.

Samarbetet skapar energi både bland lärare och elever. En sorts nytändning.

I samband med fixardagen var det vernissage på eleverna arbeten i ämnet bild. Med hjälp av silkespapper och annat uttrycker eleverna olika typer av känslor. Ett kort stycke därifrån kan man beskåda fotoutställningen.

Både Kola och Helena är överens om att barn som jobbar mycket med konstnärliga inslag som bild, drama, färg och form lyckas bättre i teoretiska ämnen.

Det är ingen hemlighet att många elever har en hel del känslor i ryggsäcken. Det kan vara gårdagskvällens bråk därhemma, mobbningsinslag eller annat otrevligt. Tack vare bild och drama får dessa känslor chansen att komma fram. Barnen får möjlighet att uttrycka sig och bearbeta sina tankar. Kola Björk har tagit till sig de positiva erfarenheterna.

- Det skulle behöva finnas fler vuxna kring barnen. Jag känner redan tankar på nya teman.

Helena Göransson menar att många lärare brinner för uppgiften men känner att de inte riktigt räcker till. Kan vuxenresurser i skolan vara lösningen?

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons