Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever levde vikingaliv

Annons

Under den sex kilometer långa vandringen genom skogarna berättade ledsagaren Sune Bergman om de lokala historiska spåren från vikinga- och medeltiden. Barnen fick bland annat se resterna av "gropstugan", dit bygdens pestsjuka förvisades för att dö under 1300-talet.

Inför den stora vikingadagen hade barnen specialstuderat vikingatiden i skolan. Fröken Elisabeth Anlén och föräldrar hade även sytt vikingakläder till barnen.

- Vi har bland annat läst om runor och hur de var klädda under vikingatiden. Barnen har även haft vikingakläderna på sig i skolan. På så sätt har vi mer eller midre lekt fram kunskaperna - vilket är mycket effektivt, säger Elisabeth.

Efter långmarschen fick barnen bland annat prova på att skjuta pilbåge, den speciella vikingavarianten långbåge. Under eftermiddagen anslöt barnens föräldrar till Vikingahuset för klasssamkväm och ett äkta vikingagästabud.

- Vi har många gästande klasser just nu. Fram till 13 juni har vi endast fyra fridagar. När skolan slutar blir det företagsträffar och privata tillställningar som tar över, säger arrangören Ingrid Bergman.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons