Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever lär elever

Annons

Sommarskolan kallas projektet som har pågått under julimånad. 22 killar och tjejer som just slutat åttan och behöver lite extra hjälp i något av kärnämnena - matte, engelska eller svenska - har under drygt två veckor fått individuell hjälp av de äldre eleverna.

- Det finns tre skäl för att kommunen valt att satsa på det här - för det första ska de i åttan kunna få stöd så att de kan fixa det här i nian, för det andra är det ett sätt för kommunen att ordna feriearbete för dem på gymnasiet, och för det tredje ger det här gymnasieeleverna en inblick i undervisningssituationen som förhoppningsvis kan få dem intresserade av att undervisa, säger Jerker Dalström.

Det var något fler tjejer än killar som var positiva till att fixa till sina betyg under sommarlovet och det hela skedde helt på frivilligbasis.

- Och allihop fullföljde, säger en nöjd Jerker Dalström.

Det grundläggande målet med undervisningen var att väcka högstadieelevernas lust att inhämta kunskap:

- De jobbade väldigt individuellt så det var två eller tre elever på varje handledare. Sedan höll vi inte till i skolans utan i datortekets lokaler, för dem som behövde resa in till Falun betalade vi den kostnaden, varje dag åt de mat i en restaurang och de var uppkopplade på internet för att kunna använda det i undervisningen.

- Tanken var att eleverna skulle bli huvudpersoner och att det skulle bli en trivsam period.

En lärare, som fungerade som handledare åt gymnasieungdomarna, fanns också på plats.

Sammanlagt kostade hela projektet 150 000 kronor och det är väl använda pengar, enligt Jerker Dalström:

- Jag har inte hunnit gå igenom högen av utvärderingar ännu men jag var och hälsade på och alla tyckte att det var ett roligt och trevligt feriearbete.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons