Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever har rätt till gratis utrustning

Annons

Bakom Skolverkets kritik ligger en anmälan mot Kristinegymnasiet.

Anmälaren uppger att att skolan tar ut avgifter bland annat för skyddskläder på fordonsprogrammet.

Något som strider mot skollagens 5 kapitel 21 paragrafen där det står: "skall utbildning i gymnasieskolan vara avgiftsfri för eleverna. De skall utan kostnad ha tillgång till böcker, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenligt utbildning. Huvudmannen får dock besluta att eleverna skall hålla sig med enstaka hjälpmedel. I verksamheten får också förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna".

Kommunen försvarar sig med att det är frivilligt att köpa egen utrustning. Alla som vill får låna skyddsutrustning gratis.

Det hjälper inte. Enligt Skolverkets bedömning har kommunen brutit mot författningens krav.

Skolverket noterar också att Falu kommun i dag anser att man inte tar ut några avgifter på gymnasieutbildningarna.

Skolverket understryker vikten av tydlighet och förutsätter att Falu kommun i framtiden på ett tydligare sätt informerar elever och vårdnadshavare om rätten till avgiftsfri utbildning.

- Vi har fått kritik för att vi inte har varit tillräckligt tydliga. Vi lovar bot och bättring. Vi ska bli mycket tydligare inför hösten, säger skolstyrelsens ordförande Ragnar Kroona, (s).

- Tydligen så har de flesta kört med egna grejor på de yrkesförberedande linjerna rakt över. Vi fortätter som vi gjort. Antingen får de köpa eller låna.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons