Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever gräddade tjockbulla

Annons

I går fick några av eleverna vid Gästis hotell- och restaurangskola prova på traditionen att baka bröd i vedeldad ugn i Västannors bystuga.

- Det gäller att göra runda fina ämnen, då går det bättre att baka ut. Ta lite mer mjöl så det inte fastnar. Man kan ha både havregrynsgröt och kesella i degen.

Det är mycket att tänka på när man ska baka tjockbulla. De vana bakerskorna Marianne Östlund och Ingela Löfström såg till att eleverna fick in den rätta snitsen.

- De är jätteduktiga! Det märks att de är vana att baka, berömde Marianne Östlund.

Frida Torgils från Mora och Johanna Holm från Sala är två av eleverna som fick prova på att rulla ämnen, kavla, krusa och grädda.

- Det är roligt, men känns väldigt gammaldags, var deras omdöme.

Båda var dock helt eninga om att eftermiddagen i bagarstugan var klart mysig och kunde absolut tänka sig att prova på liknande bakning igen om tillfälle ges.

Med i bagarstugan fanns i går också en alldeles äkta matambassadör, nämligen matprofilen Inger Grimlund.

- Nu när jag är pensionär är min viktigaste uppgift att föra vidare kunskap om mat till nästa generation. Att förmedla glädjen med mat!

Inger Grimlund, är känd för att hon startade tidningen Gourmet, och hon har även skrivit en rad uppskattade kokböcker, den senaste heter "Typ mat" och vänder sig just till ungdomar.

I dag, fredag, kommer eleverna vid hotell- och restauranglinjen att få ta del av hennes tankar kring temat: "Matens (bordets) möjligheter till kommunikation".

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons