Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick säga sitt

Annons

I år var inte sjuor och åttor inbjudna, de ansvariga valde att satsa på niondeklassare och gymnasister.

Ett 80-tal elevrepresentanter från alla Faluns skolor samlades först i Kristinehallen för inledande debatter. Olika paneler diskuterade lokaltrafik, ungdomsverksamhet och elevinflytande.

- Det blev bra dialoger och diskussioner. Jag tror att ungdomarna börjar få upp ögonen för att de kan driva frågor genom Ungdomsrådet, mandatet har blivit tydligare, säger samordnaren Peter Gehlin.

Ungdomsrådet består av 4-10 engagerade ungdomar som finns med i kommunens beslutsprocess, de kan driva frågor som tas upp i ungdomstinget.

- En del ungdomar är engagerade i enstaka sakfrågor, och det är OK, de väljs inte på flera år utan kan jobba med sin grej genom Ungdomsrådet, säger Peter Gehlin. Och olika kommunala instanser börjar få upp ögonen för att ungdomarna har kloka synpunkter, till exempel Centrala stadsrum funderar på hur de kan gå ungdomarna till mötes.

Under eftermiddagen diskuterade eleverna de tre huvudfrågorna, med i grupperna fanns politiker, tjänstemän och andra ansvariga. När det gällde ungdomsaktiviteter var det intensivt snack kring replokaler för lokala band och möjligheter att uppträda, Falukalaset och FFF. I lokaltrafik-gruppen fanns det hur många åsikter som helst kring bussar, tåg och krångliga regler.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons