Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick möta fotbollslegend

Annons

- Tjena! Jag heter Tommy.

Med de orden inledde svenska fotbollslandslagets förbundskapten Tommy Söderberg sin föreläsning inför en nästan fullsatt Maserskolsaula.

Denne smått legendariske idrottsledare hade lockats till skolan av läraren Björn Juhlin för att ge eleverna, inte minst de i fotbollsklasserna, några visdomsord vad gäller ungdomsidrott.

Söderberg inledde med att visa en kavalkad över de svenska EM-målen och berättade sen lite inside-info från landslaget och hur deras träningar kan se ut.

- Bland annat individanpassade vi träningarna och skapade tre grupper så att de som varit skadade eller låg lite efter tränade för sig och de som var mera på gång på sitt håll, berättade Söderberg.

Men allt var inte träning och fotboll under EM-uppladdningen.

- På eftermiddagarna sysslade vi ofta med något helt annat, från go-kart till båtrace. På kvällarna blev det dessutom en hel del körsång.

- En del killar var lite tveksamma till sjungandet till en början, men de ändrade sig och vi blev faktiskt hyfsat bra på att sjunga, tillade Söderberg med ett stort skratt.

Han kommenterade också två uppmärksammade saker från EM-slutspelet: Zlatans klack mot Italien och 2-2-matchen mot Danmark.

- Klacken var ju grym och är ju ett typexempel på något som inte går att lära ut. Zlatan stod ju faktiskt felvänd och lyckades ändå få in den i nätet, helt otroligt.

- Vad gäller matchen mot Danmark kan jag bara säga att den absolut inte var uppgjord. Jag lovar.

Om mediafokuseringen kring Zlatan sade han:

- Det är viktigt att förstå den press som Zlatan utsätts för från alla möjliga håll. Man glömmer alltför ofta bort människan Zlatan som faktiskt ställer upp väldigt bra på intervjuer och annat.

Sveriges EM-saga tog dock slut i kvartsfinalen mot Holland och Söderberg menade att man kanske var aningen övertränade.

- Vi tränade varje dag och var tredje dag var det match. Det kanske blev för lite fritid och det krävs nog för att bibehålla glädjen i spelet.

I övrigt radade han upp ett antal viktiga punkter att tänka på när man är ung idrottare. Träning, vilja, kost, vila och, inte minst, glädje.

- Alla dessa är viktiga ingredienser inom ungdomsidrotten och något som såväl ledare som utövare ska tänka på.

- Men glöm för all del inte att skolan alltid ska gå först. Det är där man lär för livet. Ytterst få lyckas som idrottsmän och det är naivt att tro att man ska kunna bli proffs. Glöm inte det.

Givetvis hade han goda råd att ge till våra ungdomsledare, framför allt då inom fotbollen.

- Undvika att toppa lagen och göra urval bland spelarna före 13 års ålder. Det är definitivt inte bra. Undvik gärna också turneringsspel där slutspel ingår i tidiga åldrar. Det innebär en alltför stor tävlingshets.

- Lägg in andra idrotter i träningen som orientering eller gymnastik. Allsidig träning är alltid bra och ökar den egna kroppsuppfattningen och motoriken.

- Lär er mera om barnens utveckling och utveckla ert eget ledarskap. Försök dessutom lära föräldrarna hur de på bästa sätt kan stötta sina barn.

Kloka ord av en som onekligen sitter med facit i hand.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons