Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever får vänta i timmar

Annons

Svärdsjöskolans elever är spridda på många byar. 194 av dem har busskort till linjebuss, medan 137 åker med särskild skolbuss.

Harriet Sjögren är skolskjuts-ansvarig i kommunen. Tillsammans med rektorn och folk från bussbolagen ska hon inom en vecka ordna möten med lärare och elever i Svärdsjö.

- Många är missnöjda och det är bra att träffas och åtminstone försöka reda ut frågorna. Tyvärr har vi ju inte mycket pengar, säger Harriet Sjögren.

Monika Roboz i Karlsbyheden har en dotter i sjuan. Hon blev arg när det en bit in på terminen kom ett brev om att eleverna skulle tvingas ta linjebussen som går 20 minuter tidigare.

Det berodde på att många tvingades stå på skolbussen eftersom en stor årskull börjat sjuan.

Av samma anledning har skolledningen haft svårt att få ihop ett schema.

- Schemat är ett plotterverk av håltimmar. Rektorn bad att vi skulle se med blida ögon, säger Monika Roboz.

Hennes dotter tillbringar nio timmar i veckan i skolan med att vänta på lektioner.

För barnen från Karlsbyheden och Danholn, som nu ska ta en tidigare buss, förlängs denna väntan med 2,5 timme i veckan.

Vissa dagar får de vänta en timme och tio minuter på en buss hem.

- Jag vet att det finns barn som har det värre, men jag tycker det är fel att alltid spara på de svagaste: Gamla, barn och sjuka, säger Monika Roboz.

Hon tycker att politikerna borde ha haft bättre framförhållning och lagt undan pengar till de stora barnkullarna.

- Det är ju ingen nyhet att stora barnkullar är på väg in i högstadiet. Det har de ansvariga vetat i 12 år. De sviker oss som har barn födda 1991. Vi får alltid höra "de är så många"... Vi måste ju försvara ungarna. Hur ska de orka? undrar Monika Roboz.

- Jag förstår att det känns jättetungt, speciellt kombinerat med håltimmar och annat. Men jag ser ju helheten och vet att det är väldigt många elever som får åka hemifrån halv åtta, säger skolskjutsansvariga Harriet Sjögren.

Hon har också fått klagomål på det faktum att en del elever inte längre får busskort. Det beror på att Dalatrafik bytt faktureringssystem. Ett busskort som gäller på linjebussar kostar 435 kronor i månaden.

För de bussar som bara är skolskjutsar betalar kommunen hela kostnaden och eleverna behöver inget busskort. Skulle de även få ett sådant skulle det kosta dubbelt.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons