Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever får prova på företagande

Annons

Sommarentreprenörerna genomförs för åttonde året i rad och finns på tio högskolor runt om i landet. Vid Högskolan Dalarna är det NLE, Studenternas Näringslivsenhet, som håller i det.

Studenter som gjort minst två år på högskolan har fått söka till sommarentreprenörerna och genom ett uttagningsförfarande som liknar ett när man söker jobb, tas ett antal personer ut.

Sedan gäller det för NLE att hitta lämpliga uppdragsgivare till dessa personer som kommer från alla möjliga program på skolan; ekonomi, IT, grafiskt med mera.

Om företag och student kan matchas, får studenten starta ett eget företag. NLE finns hela tiden med och stöttar. De nyblivna företagarna kan till exempel sitta i NLE:s lokaler och jobba om inte kunden vill ha dem på plats. När projektet är slutfört, hjälper NLE till med bokslut och deklaration.

Företagarna ersätts med en fast summa för sitt arbete. Projekten löper över åtta veckor, eller så utförs två mindre projekt på samma tid.

Dessutom får studenten en möjlighet att skaffa ett kontaktnät och prova på att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktik.

Många uppges ha fått jobb tack vare sin tid som sommarentreprenör.

Elva företag av totalt 52 i Sverige har startat i Borlänge denna sommar. Förutom Marias projekt, har sommarentreprenörer fått uppgifter att ta fram marknadsföringsmaterial för ett företag och göra en omvärldsanalys om bostadsmarknaden samt en marknadsundersökning bland boende.

Alla entreprenörer har olika inriktning vilket gör att den samlade kompetensen är stor.

- Vi kan hjälpa varandra med olika saker, säger Maria Brandström.

Hon tvekade inte att hoppa på projektet.

- Jag tyckte att sommarentreprenörerna lät spännande, en chans att jobba på riktigt. Jag ville gärna starta eget och att få hjälp igång är jättebra.

Hon vill arbeta som konsult med inriktning mot marknadsförings- och organisationsfrågor.

- Mitt företag kommer kanske att vila lite, tills studierna är avslutade men sedan hoppas jag kunna komma i gång.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons