Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever erbjuder arbetsinsatser

Annons

Förra året styrdes pengarna till Kongo-Kinshasa, där Unicef driver ett utbildningsprojekt som beräknas förbättra villkoren för 400 000 barn och ungdomar.

I år är det den internationella biståndsorganisationen Plan som fördelar de insamlade pengarna. Den här gången är det Chakwal i Pakistan som står i fokus.

Och återigen är det undervisning och skolmiljö som ska förbättras och förnyas. Runt 60 000 elever bedöms få en dräglig skola med hjälp av Operation Dagsverke-insatserna.

På Bergaskolan står eleverna redan i startgroparna för årets arbetsinsats. Det innebär att runt 320 unga krafter förväntar sig att såväl företagare som privatpersoner ska höra av sig om olika arbetsuppgifter.

Allt ifrån städning, diskning till trädgårdssysslor välkomnas.

- De allra flesta eleverna brukar kunna tilldelas en uppgift inför den här dagen. Men några brukar bli utan.

- Därför vore det bra om privatpersoner och företagare hör av sig till oss så att vi kan skapa en "jobb-bank", säger fritidsledaren Jesper Folkesson som är samordnare/kontaktperson för Operation Dagsverke i Smedjebacken.

Inför varje "operation" ställer skolledningen frågan till elevrådet på Berga om de vill delta. Inte helt oväntat har eleverna aldrig sagt "nej".

- Det känns bra att kunna hjälpa till, säger Jennifer Anttila och Jannica Levin.

Båda går i nian, sitter med i elevrådet och har erfarenheter från två dagsverken. Förra året hjälpte Jannica till på blomsteraffären.

- Jag fick sopa lite, diska blomkrukor och lite annat.

Jennifer assisterade sin mamma, såväl hemma i trädgården som på hennes jobb.

Jesper Folkesson nämner att det finns ett par saker som kan vara bra att känna till för den som vill ha ett handtag av eleverna.

- Det ena är att arbetstiden bör inte vara längre än fyra timmar.

- Och när det gäller betalningen är den rekommenderade "lönen" 200 kronor per dagsverke för företag och 100 kronor för privatpersoner.

Sedan är det förstås fritt fram att betala mer. Men såväl skolan som eleverna hoppas förstås att den eller de som beställer ett dagsverke åtminstone betalar den rekommenderade ersättningen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons