Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever drillades i capoeira

Annons

Men utövarna finns i såväl Ludvika som Borlänge och Falun. Och i går gjorde denna brasilianska nationalsport och kampsystem entré på Vinsboskolan genom instruktören Bino.

Varenda elev fick chansen att i gymnastiksalen prova grunderna och de runda, svepande rörelserna.

Att uppmärksamma sporten tycker föräldraparet Björn Hahne och Ulrika Lennstrand är viktigt. Det var också tack var dem som Bino och några av de aktiva utövarna fick chansen att bjuda på en första inblick.

Björn och Ulrika har inte själva tagit aktiv del av capoeiran. Det har däremot deras två barn gjort, Samuel och Sophie.

Samuel går i första klass, medan syrran går i trean. Båda har ägnat sig åt sporten i ett och ett halvt år, vilket i sig är en liten sensation.

Att så unga tränar capoeira i Sverige har till och med imponerat på utövarna i Brasilien berättar Björn.

Föräldraparet är hängivna fans och följer i stort sett varenda träning.

- Det är bra för utvecklingen av barnens motorik, och så behöver man inte vara så orolig för att barnen ska råka illa ut, tillägger Ulrika, de lär sig ju självförsvar.

Men som sagt, några våldsamheter förekommer inte i det här sammanhanget. Fysisk kontakt ingår inte. Kampen är en illusion och kallas istället för spel.

Capoeira spelas i enlighet med urgamla krigarritualer som kan spåras tillbaka till forntidens Centralafrika. Men historien ger inget kristallklart och entydigt svar på var kampsporten har sitt ursprung.

Klart står i alla fall att capoeiran i slavtidens Brasilien under 1600-1700-talet var effektiv och dödligt farlig.

De moderna formerna av sporten sägs ha sitt ursprung bland slavar på de brasilianska plantagen vars träning upptäcktes av deras tyranner. För att kunna träna vidare lärde de sig att maskera rörelserna i musik, sång och dans.

I Vinsboskolans gymnastiksal spelar Bino med sin "berimbau" - det speciella instrumentet som liknar en sorts pilbåge.

Han visar rörelserna, fas för fas. Tempot styrs med hjälp av instrumentet. De unga adepterna fokuserar och anstränger sig för att följa Binos instruktioner.

Han ler glatt och instruerar - på portugisiska. Tolkar finns med i gruppen. Men det mesta verkar gå fram ändå, genom kroppsspråk och glada tillrop.

-Okej, ropar Bino frågande och det unga gänget på golvet framför honom svarar ett unisont "okej".

Dansen fortsätter. Den första gruppen radar som avslutning upp sig i ett led. I tur och ordning går alla fram till instruktören och tackar för lektionen genom en kram.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons