Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever arga på tjuvar

Annons

För drygt en vecka sedan gjordes två inbrott på Resursskolan vid Odalvägen. Alla datorer och ett antal cd-spelare stals. Mycket värdefulla verktyg för eleverna.

- Det var inga superduperdatorer, de har nog inget större värde på marknaden, säger Mattias Boström, specialpedagog.

- Men utan den tekniska utrustningen blir det ett stort avbräck i undervisningen för eleverna.

- Vi använder datorerna ofta, säger eleven Karl Heinz Hoffmann.

Datorerna används exempelvis till att producera texter. Eleverna talar in i datorn vad de vill ha skrivet. Datorn är också till hjälp för dem som blir trött i musklerna av att greppa en penna. Utöver det erbjuder datorn olika pedagogiska program.

Cd-spelarna använder eleverna vid inlärning av språk. Men även som en ljudkuliss för att kunna koncentrera sig på sitt eget arbete.

Några nya datorer och cd-spelare kan inte skolan köpa in, budgeten räcker inte till sådana utgifter. Och från försäkringsbolaget får de ingen ersättning. Beloppet skolan måste betala för självrisken är alldeles för högt.

Men det är inte enbart förlusten av det materiella som sätter spår. Minst lika viktig är känslan av trygghet i skolan.

- Eleverna blev ledsna och tyckte det var jättejobbigt att någon varit in i lokalerna. Varför händer det oss?, frågade de. Och så hände det igen under måndagskvällen, säger Lena Persson, fritidspedagog.

När det första inbrottet gjordes under söndagsnatten lämnade tjuvarna ytterdörren öppen, med resultatet att vattenledningarna frös. Utan vatten till matlagning och toaletter gick det inte att vistas i skolan. Det blev därför ingen skola för de elva eleverna den dagen.

- De som gjorde inbrotten fattar inte hur mycket de förstör, säger Lena Persson.

EVA-KAISA JUNGFALL

Mer läsning

Annons