Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever är nöjda med skolmaten

Annons

Skolmaten är något som alla har en åsikt om. En åsikt som Dala Måltidsservice gärna ville ta del av och därför gjorde de under förra våren en undersökning bland kommunens skolelever där de levererar mat.

Totalt har 2 580 elever svarat på frågor om hur de upplever smak, mättnad, variation på maten, om den var lagom varm, matsalsmiljön samt intryck av personalen som arbetar i matsalen.

14 procent av eleverna svarar att de är mycket nöjda med smaken på maten och 29 procent tyckte att de blir mätta av den. Däremot svarade endast 19 procent att de var mycket nöjda med variationen på matsedeln.

- Under våren har vi försökt göra något åt det genom att en ha större variation, berättar platschefen på Dala Måltidsservice, Mikael Malmberg.

- Men då mötte vi ovationer att det gått ett steg för långt.

Generellt äter pojkar oftare skolmat men i enkäten går det inte att utröna om det skiljer sig mellan flickornas och pojkarnas svar, i till exempel frågan om de blir mätta av maten.

Personalen i skolmatsalarna får mycket gott betyg. 42 procent svarar att de är mycket nöjda med matsalspersonalen.

14 procent är mycket nöjda med maten medan 5 procent är mycket missnöjda med den.

Endast 3 procent är mycket missnöjda med värmen på maten medan 20 procent är mycket nöjda med värmen. 4 procent är mycket missnöjda med miljön i matsalen medan 21 procent är mycket nöjda med den.

Tanken är att redan i höst ska matleverantören Dala Måltidsservice tillsammans med skola och kommun arbeta för att försöka förbättra de områden som eleverna inte är helt nöjda med. Ett arbete som är tänkt att påbörjas i augusti-september när skolorna börjat igen.

Därefter är tanken att åter göra en undersökning för att se om åtgärderna haft önskad effekt.

- Hinner vi gör vi det före jul, annars blir det efter.

Förhoppningen inför den kommande undersökningen är att antalet elever som är nöjda ska öka och att de som är nöjda i dag ska bli mycket nöjda med skolmaten och matmiljön.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons