Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever åkte i vasaspåren

Annons

Eleverna kunde välja på att starta i Risberg eller Mångsbodarna och de åkte sedan "bakvänt", mot starten i Berga. Dit var det 35 km från Risberg och 23 km för de som valde start i Mångsbodarna.

Eleverna hade egen matsäck, som hade transporterats till kontrollen Smågan där det var matpaus. Där bjöds de också på Vasaloppets egen specialitet, blåbärssoppa.

- Tanken med Skolvasan är bland annat att vi ska väcka intresset bland eleverna för att träna, kanske med målet att kunna åka hela Vasaloppet då de blir vuxna, säger idrottsläraren Robert Lindh, en av tiotalet lärare som följde med på Skolvasan.

Det var mer än hälften av högstadiets elever som ställde upp i Vasaloppsspåret i år. Vasaloppets arrangörer hade sett till att ordna med bra spår och arrangemanget genomfördes under fina förhållanden.

Skolvasan ingår som en del i Malungsskolans Utmaningen. De elever som genomför hela utmaningen under högstadieåren, årskurserna 7-9, belönas i slutändan med en plakett och förhoppningsvis med ett intresse för motion och hälsa även i framtiden.

I Utmaningen ingår fyra moment: Förutom Skolvasan på skidor är det en cykeltur på 9 mil, en tvådagars vintertur i Sälenfjällen med övernattning i snöbivack samt en tvådagars kanottur som genomförs i slutet av nionde årskursen. Av årets niondeklassare är det 40 som har chansen att klara av Utmaningen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons