Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleven Peter blir rektor

Annons

I slutet av förra året köpte Gagnefs kommun ut Rainer van Groote, som då hade varit rektor vid skolan i ett drygt år. Utköpet, som kostade totalt 468 000 kronor, hade föregåtts av en längre tids överläggningar.

- Det här är den bästa lösningen för verksamheten, eftersom den inte fungerat som önskvärt, förklarade chefen för barn- och utbildningsförvaltningen Håkan Elfving.

Nu har skolledningen rekryterat en ny rektor och den här gången har valet fallit på en kommuninvånare med lång erfarenhet av skolan i Gagnef.

Peter Vogt, som ingick i skolans första elevkull, blir nu chef för några av sina "gamla" lärare. Men han har under många år jobbat sida vid sida med dem, dels under sina år som lärare inom grundskolan, dels under åren som lärare vid Komvux. Under senare tid har han arbetat som kommunal it-samordnare.

Den nye rektorn, som tidigare var engagerad i kommunpolitiken för moderaterna, har också på senare tid tagit ställning i olika aktuella frågor. Han har varit kritisk till att en "liten klick" försöker stoppa golfbanebygget:

- Själv är jag helt ointresserad av golf, men jag uppskattar människor som försöker göra något som kan vara positivt för många andra, det må vara en golfbana, ett ridhus, vandringsleder eller ett nytt företag.

Nu kan han själv göra något positivt för många andra, nämligen skapa god stämning och arbetsro vid Mockfjärdsskolan.

- Jag ser verkligen fram mot att den här uppgiften. Jag känner personalen väl och vet att det handlar om kunniga och engagerade människor som vill elevernas väl. På den fronten är mina förutsättningar att göra ett bra jobb mycket goda. Orosmolnet är ekonomin, men det är likadant vid de flesta skolor och inom alla offentliga sektorer. I samarbete med personalen, eleverna och föräldrarna vill jag verka för att skolan ska vara meningsfull, att eleverna ska lämna den som hela, kunniga och harmoniska människor och med goda förutsättningar inför fortsatta studier och yrkeslivet, förklarar Peter Vogt.

Han tillägger att han är väl medveten om jobbets svårigheter och säger, med ett leende, att han kommer att ersätta ringsignalen på sin mobiltelefon med signaturmelodin till "Mission Impossible". Han tillträder som rektor den 1 april.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons