Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevbrist på högskolan

Annons

Till 30 platser på byggteknikprogrammet finns till exempel bara sju sökande i första hand. Siffrorna är desamma för kemiteknik och produktutveckling.

- I dag har vi elva olika ingångar och det kommer vi att behöva minska. Det är möjligt att vi stänger någon redan nu i vår, säger högskolans vicerektor Andrew Casson.

- Men det är inget roligt beslut. En hel bransch drabbas, liksom lärare och de studenter som redan finns på utbildningen, fortsätter han.

Andrew Casson konstaterar att Högskolan Dalarna inte är ensam om problemet med att locka sökande till ingenjörsutbildningarna. En förklaring är att antalet behöriga minskat rejält, eftersom antalet NV-elever på gymnasiet halverats.

- Samtidigt har högskolan under samma period fördubblat antalet platser. Är det lätt att komma in på KTH eller Chalmers, kanske man väljer bort Borlänge. Vi måste jobba vidare med nya sätt att attrahera studenter, säger Andrew Casson.

En del sådant är redan gjort. Högskolan har till exempel fått mycket bra respons på de tvååriga tekniska utbildningarna och på påbyggnadsutbildningarna.

- Antalet sökande till teknikutbildningarna har egentligen inte minskat, utan flyttat från de treåriga till de tvååriga utbildningarna, säger Andrew Casson.

Ett annat ljus i mörkret är civilingenjörsutbildningen inom materialdesign.

Totalt är det 1 348 personer som sökt till något av Högskolan Dalarnas utbildningsprogram till hösten. Det är färre än förra året.

Den största minskningen av antalet sökande står sjuksköterskeprogrammet för. Men där går det fortfarande 210 sökande på 60 utbildningsplatser.

När det gäller lärarutbildningarna håller Högskolan Dalarna greppet om de sökande, till skillnad från många andra högskoleorter.

- Det beror på att vi är bra på lärarutbildning. Vi har gott rykte, säger Andrew Casson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons