Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevantalet sjunker Byskolor i farozonen

Annons

Eftersom antalet elever beräknas ha minskat med 24 procent, jämfört med idag, kommer färre skolor att behövas när vi närmar oss åren 2007/08/09.

Barn- och utbildningsnämnden gav på onsdagen förvaltningen, med skolchefen Tord Karlsson i spetsen, i uppdrag att starta en dialog med berörda parter och synkronisera arbetet inom ramen för budgetarbetet.

Redan i höst, senast i november, enligt bun-ordföranden Nils Carlsson (m,) ska arbetet vara klart och det ska finnas en strukturplan för skolans framtida lokalbehov.

Vilka skolor tror Nils Carlsson kommer att finnas kvar år 2007/08?

- Som jag ser det, och det är min personliga uppfattning, är Noret och Morkarlby "basskolor" på var sin sida om älven. I "ytterområdena" finns Våmhus och Sollerön kvar. Av avståndsskäl bör antingen Siknäs eller Venjans skola finnas kvar. Bjäkenbackens skola, i Östnor, måste vi också ha kvar, tror Nils Carlsson.

Resten av byskolorna, som det är mer osäkert med och som åter-igen kommer att tvingas leva under nedläggningshot är samtliga återstående, nämligen: Färnäs, Nusnäs, Vika, Utmeland och Selja.

Om prognosen stämmer, minskar antalet elever alltså med nästan en fjärdedel på några år. Samtidigt ökar andelen äldre i kommunen. Kanske dagens skolor kan bli morgondagens äldreboende eller dagverksamhet för äldre, antyder Nils Carlsson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons