Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev väckte skolpolitiker

Annons

Gymnasieeleven Tomas Jensen från Lugnetskolan gav skolpolitikerna i fullmäktige en riktig tankeställare. Det är inte lätt för en elev att vara i händerna på lärare och kontrollen av hur de sköter sig är dålig, framkom det.

Tomas Jensen hade lämnat in ett medborgarförslag. Där ville han att kommunen skulle inrätta ett organ som skulle kontrollera att skolan och lärarna uppfyllde de krav som finns i läroplanen.

Hans förslag utreddes och han fick tummen ner med motiveringen att skolans verksamhet redan granskas av Skolverket och kommunrevisionen. Det var tillräckligt ansåg kommunstyrelsens allmänna utskott.

Av samma åsikt var kommunfullmäktige.

Men Tomas Jensen, som var på plats för att ta emot svaret, gav politikerna en riktig tankeställare. Han gav exempel på vad som kan hända om en lärare inte gör vad han ska:

- Då får vi betyg trots att vi inte lärt oss allt vi ska och det skapar problem när vi sedan ska studera vidare.

Oppositionsrådet Mikael Rosén gav Tomas stort beröm för att han så modigt gick upp i talarstolen. Att elever är utlämnade till lärarna och att detta kan skapa problem förstod han mycket väl. Men vad göra åt detta? Och vart ska elever som råkar illa ut vända sig?

Något svar gavs inte men alla var ense om att Tomas väckt frågor hos skolpolitikerna som bör mynna ut i diskussioner om problemen. Denne insiktsfulle kille fick stora applåder av fullmäktige när han avslutade sitt inlägg i debatten med orden:

- Finns skolan för att ge lärarna jobb eller finns den för att lära eleverna något?

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons