Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev från gymnasiet bjöds in till Stranden för att lösa konflikt

Annons

- Det är bara en av oss som går på S.t Mikaelsskolan, säger en 16-årig flicka, som studerar på gymnasiet.

- Den andra drabbade flickan är endast 14 år och går i en lägre klass på högstadiet och hon har blivit mobbad och trakasserad av andra högstadieelever, fortsätter 16-åringen.

Torsdag morgon, den 30 mars, fick 16-åringen tillåtelse av rektorn på högstadiet, Anja Pettersson, att vara med på 14-åringens första lektion för dagen som stöd. I samband med den lektionen inträffade en incident.

Det medförde att 14-åringen och 16-åringen senare samma torsdag, blev inbjudna till ett möte på Strandens skola av skolledningen, för att prata igenom tvisten mellan de två elevgrupperna.

14-åringen och 16-åringen infann sig till mötet med en positiv inställning till att lösa konflikten.

Samordnaren på Strandens skola, Dan Pettersson, bekräftar att det var han som bjöd in den 16-åriga gymnasieflickan och 14-åringen till högstadiet vid Stranden för att lösa den pågående dispyten. Nu blev inte träffen det förlösande möte som parterna hade hoppats på. Olyckligtvis inträffade ännu en incident under mötet, som akut förvärrade dispyten mellan de båda grupperna.

Dan Pettersson uppger att skolledningen sedan en tid känt till dispyten mellan flickorna, som blossat upp från och till.

Han bekräftar att under första lektionen den aktuella torsdagen hade gymnasieflickan fått tillstånd att närvara under en lektion på Strandens skola. I samband med den lektionen inträffade en första incident.

- För att omedelbart lösa den konflikten kallade jag senare samma dag, via 14-åringens föräldrar, flickorna till skolan för ett möte. Tyvärr kunde jag själv inte vara med på den träffen, på grund av ett sjukbesök. Annan personal på skolan fanns närvarande, men en ny incident snarare förstärkte än löste tvisten, säger Dan Pettersson.

Dagen därpå var det en berörd förälder som förmådde Dan Pettersson att ta ett nytt initiativ till att åter samla de båda flickgängen. Enligt Dan Pettersson dök det olyckligtvis upp flera andra elever från gymnasieskolan utöver den berörda gymnasieeleven under den aktuella fredagen.

Något som fick skolledningen ta ett snabbt beslut om att stänga skolan.

Dan Pettersson uppger nu, tre veckor efter incidenten, att skolan strävar efter att få fram en försoning mellan de parter som drabbats av dispyten. Berörda föräldrar har kontaktats och ställt sig positiva till skolans initiativ. Bland annat blir det samtal enskilt med eleverna i strävan att lotsa konflikten i rätt riktning.

De flickor som berörts är angelägna att få delge sin syn på det som hänt och att den olyckliga utvecklingen inte enbart kan skyllas på en part. De hade goda ambitioner med sitt deltagande på skolmötet och deras förhoppning är att dispyten nu ska få sin lösning.

Flickorna vill också nämna att ingen av flickorna har gjort någon polisanmälan av det som inträffat. De vill även framhålla att i det begränsade handgemäng som förekom "i utkanten" av det annars verbala bråket blev en elev från gymnasiet slagen av en kille från högstadiet och började blöda näsblod.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons