Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev fick rätt mot kommun

Annons

En elev från Malung hade sökt en utbildning i Närke. Malungs kommun hade dock nekat eleven att studera där eftersom motsvarande utbildning fanns i Rättvik. Eleven överklagade till skolväsendets överklagandenämnd som ger kommunen bakläxa; avtalet mellan Rättvik och Malung var undertecknat tre dagar för sent.

Enligt reglerna måste en skola som erbjuder så kallade nationella program ta emot behöriga sökande till dessa även från andra kommuner. Förutsättningen är då att elevens hemkommun inte själv kan erbjuda likvärdig utbildning.

I det här fallet ansåg Malungs kommun sig kunna erbjuda den sökta utbildningen i Rättvik; Malung hade nyligen tecknat ett samverkansavtal med Siljanskommunen just för att kunna täcka upp sådana situationer.

Eleven fick därför nobben av berörda skolinstanser i Närke som i kontakter med Malungs kommun fått uppgiften att kommunen inte svarade för utbildningskostnaden.

Eleven överklagade då till skolväsendets överklagandenämnd och fick rätt. Nämnden konstaterar att samverkansavtalet mellan Rättvik och Malung undertecknades tre dagar efter att söktiden till utbildningen gick ut. Under den period som eleven hade på sig att söka till skolan kunde alltså Malungs kommun inte erbjuda likvärdig utbildning. Eleven hade full rättighet att söka till andra skolor.

Och eftersom beslutet inte kan överklagas innebär det att det är klart för eleven att börja studierna i Närke till hösten under förutsättning att övriga gängse behörighetskrav är uppfyllda.

Kyrkorådet har klubbat hyrorna

Lägergården i Tyngsjö hyrs ut för 100 kronor per övernattare och dygn. Halva taxan gäller för barn som är 3-12 år eller elev vid Malungs skolor. För barn under tre år tas ingen avgift. Gäller det uthyrning utan övernattning kostar det 250 kronor per dag.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons