Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev anmäler Skolverket

Annons

En elev vägrar att betala en studieresa. I en anmälan till Skolverket ifrågasätter hon nu om Lugnetgymnasiet har rätt att ta ut 6 000 kronor för en resa som är obligatorisk.

Eleven går på en ettårig eftergymnasialutbildning på Lugnetgymnasiet för att bli resesäljare. I utbildningen ingår en studieresa, detta år till Prag.

Det eleven vänder sig mot är att en avgift på 3 000 kronor per termin har tagits ut från eleverna på resesäljutbildningen, trots att skollagen säger att utbildning ska vara kostnadsfri, med undantag för litteratur och skyddsmaterial.

På räkningen uppges att de 6 000 kronorna är ersättning för material, men eleverna har inte fått något sådant. På direkta frågor till skolledning och lärare har eleven fått till svar att pengarna går till den obligatoriska Pragresan.

"Om resan ska genomföras till en kostnad av 6 000 kronor borde den vara frivillig", skriver hon i sin anmälan till Skolverket.

Men enligt gymnasiechef Lars-Olof Larsson och rektor Hermine von Schéele är avgiften väl förenlig med de möjligheter till avgiftsfinansiering som anges i skollagen:

"Skrivningen kan inte ges den inskränkta betydelsen att den endast kan avse läromedel i form av böcker och skrivhjälpmedel, utan måste även kunna avse läromedel i form av resor för elevernas personliga nytta", skriver de i sitt svar till Skolverket.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons