Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Elektrikerstrejken en katastrof"

Annons

Om inget avtal träffs före måndag bryter elektrikerstrejken ut.

I Dalarna berörs bygget av Ica Maxi och den nya pannan vid Kvarnsvedens pappersbruk. Dessutom blir det övertidsblockad inom hela avtalsområdet.

Bo Gustavsson, vid Elektriska installatörsorganisationen Gävle-Dala är mycket kritisk till att facket varslat om konflikt.

- För allmänheten kan det uppfattas som en liten sak att 40 elektriker strejkar. Men det är en katastrof för det lokala näringslivet och sysselsättningen på sikt, enligt Bo Gustavsson.

Han menar att förtroendet urholkas för de lokala företagen, då de som beställer jobben inte vill riskera att drabbas genom olika konflikter.

- Därför ökar nu risken att bland annat installationerna för den nya pappersmaskinen i Kvarnsveden hamnar hos utländska företag från exempelvis Finland.

Han menar att det också gäller framtida investeringar vid industrier i regionen. Detta är den elfte konflikten på elva år som Elektrikerförbundet varslar om.

- De påstår att arbetsgivarsidan vill slopa LAS, lagen om anställningsskydd, när EIO i själva verket vill göra det möjligt att säga upp personal för arbetsbrist på den avdelning där det verkligen råder arbetsbrist. Inte som i dag då arbetsgivaren kan tvingas säga upp en kylmontör när det råder arbetsbrist på entreprenadavdelningen.

Bo Gustavsson säger också att det inte stämmer att EIO vill ta bort ackorden.

- Det enda vi gjort är att lämna ett motbud på ett av Elektrikerförbundet lämnat krav. I själva verket handlar konflikten om samma sak som för ett år sedan, de påstått pressade byggtiderna.

- Elektrikerförbundet vill kunna agera polis och utdöma skadestånd när de anser det befogat, enligt Bo Gustavsson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons