Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektrikerna i konflikt igen- en enda strejkar i Dalarna

Annons

I torsdags avbröts förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet (SEF) och Energiföretagens arbetsgivarförbund (EFA).

EFA och fackföreningen bråkar om facket ska ha rätt att strejka om man inte kommer överens om villkoren för nya företag som går med i EFA. I våras fick Elektrikerförbundet in denna skrivning i sitt avtal efter en konflikt.

Frågan gäller bland annat vilka löner som utländska företag ska kunna ge till sina anställda när de kommer till Sverige.

I somras blev Svenskt näringsliv och LO överens om hur utländska företag ska bemötas i Sverige. Det ändrade förutsättningarna anser arbetsgivarna.

Arbetsgivarna vill nu att fackets strejkmöjlighet vid avtalsdiskussioner om nya medlemmar i EFA, ska försvinna.

I går morse klockan fem tog Elektrikerförbundet ut sina första medlemmar i strejk.

Klockan tio i går var det endast en elektriker som tagits ut i strejk i Dalarna.

Han arbetar på Falu energi och vatten och i vanliga fall monterar han fjärravlästa elmätare.

Att det inte blev fler elektriker uttagna i strejk den första dagen berodde på att stridsåtgärden var begränsat till ett litet område och att montörer fått andra arbetsuppgifter.

-Det kommer säkert att bli fler. Flera företag har julbord och luciakaffe i dag (fredag) så det kommer att märkas mer på måndag, säger Torbjörn Martinussen, ombudsman hos Elektrikerförbundet i Dalarna.

Förutom den begränsade strejken finns en övertidsblockad som gäller industrin.

- Händer det något med en kabel i ett ställverk så kan industrin stanna, säger Åke Persson, klubbordförande för Elektrikerförbundet inom Falu energi och vatten.

Han tror inte att privatpersoner kommer att drabbas av el-konflikten, det ska till exempel inte bli längre väntetider än vanligt om det sker ett avbrott på kvälls- eller nattetid.

- Det är inte meningen att privatpersoner ska sitta inne och frysa. Så vinner man inga fighter, säger Åke Persson.

Björn Tibell, vd för Energiföretagens arbetsgivareförening, är kritisk till fackets hantering av frågan.

Han anser att det är klart att LO och Svenskt näringsliv har kommit överens om att facket inte ska kunna ta till strejkvapnet för att trycka på i förhandlingar med nya företag i EFA.

-Det är helt absurt. Våra huvudorganisationer har sagt vad som ska gälla. Elektrikerförbundet missbrukar konfliktvapnet, säger Tibell.

I dag fortsätter förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare. Om det inte blir något resultat utvidgas konflikten i nästa vecka.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons