Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjäl som drivs av kärlek

Annons

Ulf Närsjö väljer ett citat ur Ingmarsspelen för att beskriva hur han känner inför sin hembygd.

- Stark Ingmar säger i pjäsen att det är svårt att slita hjärtat ur bröstet, men det är sjudubbelt värre att slita rötterna ur jorden, säger Ulf Närsjö.

Som barn bodde Ulf Närsjö på olika ställen i Nås innan det blev Borlänge och gymnasiet. Fast den där riktiga viljan att fortsätta studera infann sig aldrig. Istället blev det arbete i skogen och senare en tid på Elementhus. När vi skriver 1987 bestämmer sig Ulf och familjen för att återvända till Nås och gården som funnits i släkten sedan 1600-talet.

- Det var min farmor som bodde här. När jag var liten var det en dröm att en gång få komma tillbaka till den här gården, säger Ulf.

Det var 1994 som Ulf började arbeta på heltid med Ingmarsspelen, ett arbete som kräver mycket engagemang.

- Så här efteråt tar man det lite lugnt. Men i början av augusti drar det igång igen.

Lugnet finner han i fisket och stugan vid fäboden i Gräsberget. Gården i Mellanborg ligger inte långt från Västerdalälven, där ute på älven kommer stillheten och nästa vecka skall helt ägnas åt abbormete. Annars är det miljöbytet i fäboden som skapar omväxling i tillvaron.

- Däruppe kan man göra precis som man vill. Det är skönt att få bo mitt i skogen ett tag, säger Ulf.

Han är en eldsjäl som är engagerad i mycket av det som händer i Nås. Och drivkraften är kärleken till bygden.

- Det är en kärlek som kommit av födsel och ohejdad vana. Man vill ju att bygden skall fortsätta att finnas som den är, säger Ulf

- Det kan bli lite för mycket engagemang ibland, och jag försöker trappa ner, men mitt engagemang i Nås manskör släpper jag aldrig, säger Ulf.

Inför femtioårsfirandet arbetar Ulf hårt med att förbereda en fest där musik och sång står i centrum.

- Jag önskar mig en riktigt trevlig fest med många gäster. Känner jag vännerna rätt så bildas det nog ett antal spontanorkestrar här.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons