Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldningsförbud i varannan stuga

Annons

Leksands skorstensfejarmästare Göran Lysén är mycket bekymrad över situationen. Sotarna har stora problem att få tag på fritidshusägarna som ofta har fast adress på andra håll i landet eller rent av i andra länder. Att hålla ett uppdaterat register över fritidshusägarnas fasta adresser är både svårt och dyrt.

Lysén bedömer att hälften av de 2 000 fritidshus som finns spridda över kommunen inte har sotats på tre år och därmed automatiskt belagts med eldningsförbud. Situationen är troligtvis likartad i hela Dalarna.

- Fastighetsägarna måste vara mer servicebenägna och upplåta sina stugor när vi kommer, säger Lysén.

Under semesterveckorna har Leksands tjänstgörande sotare koncentrerat sig på fritidshusen för att om möjligt förbättra statistiken. I går fick till exempel sommarstugor i Ål-Kilen, Östra Insjön och Tällberg sotarbesök.

- Men vi kommer ända bara åt en del av problemet, konstaterar Lysén.

En del fritidshus står tomma trots att det är semestertider. Ett allvarligare bekymmer är att många fritidshusägare verkar strunta i sotarna, uppenbarligen ovetande om vilka konsekvenser det kan få.

- Det är inte ovanligt att stugorna är bemannade när vi åker runt med våra lappar och förvarnar om vår ankomst, men obemannade och låsta när det är dags för sotning dagen därpå.

- Vi skulle i och för sig kunna skicka räkning på vår inställelse, det kanske skulle få fart på sotningen, fortsätter Lysén som rent teoretiskt också har rätt att ta hjälp av polisen för att komma in i stugorna.

Enligt Rolf Johansson vid Dalarnas försäkringsbolag riskerar försäkringstagaren att få "väsentligt lägre ersättning" om en eldsvåda skulle uppstå på grund av att man använt en eldstad som är belagd med eldningsförbud.

- Hur mycket lägre ersättning det blir bedöms från fall till fall, men man får räkna med minst 20 procents avdrag, säger han.

Enligt Johansson inträffar tyvärr sådana fall någon eller några gånger per år i Dalarna, såväl i fritidshus som i vanliga bostadshus.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons