Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldning av kreosotflis tillåts

Annons

Västerbergslagens Värme AB har fått tillåtelse att elda en större mängd kreosotflis. Förbränningen av flis innebär inte någon ökad fara för miljön konstaterar miljö- och hälsoskyddsnämnden och säger ja till en förbränningsökning från 35 000 kubikmeter till 60 000 kubikmeter per år.

Värmeverkets tillgång på kreosotflis för eldning är beroende av samarbete med Impregna AB, som ibland får ta emot gamla järnvägsslipers, returnerat kreosotmaterial.

- Den här typen av bränslen förbränns väldigt bra, konstaterar Göran Eriksson på miljö- och hälsokontoret.

- Lyviksverket har dessutom ett exklusivt isotopinstrument som kan utläsa ämnen i virket, förklarar Eriksson.

Det går inte alltid att avläsa av ytan hur trä impregnerats och det är inte bara de karakteristiska gröna stolparna som kan vara en miljöfara vid förbränning eftersom ålderstiget material förändrar utseende, mörknar.

-Ibland kan virket dessutom vara dubbelimpregnerat.

Eldning av kreosotflis har förekommit i olika inblandningar under några år och synes fungera väl, avgör miljö- och hälsoskyddsnämnden, som inte har några invändningar mot en ökad flisförbränning på Lyviksverket.

- Vi har inte sett några negativa miljökonsekvenser, fastslår Göran Eriksson.

Att gamla järnvägsslipers levereras via rälstransport och inte på landsväg är ytterligare ett miljöplus, betonar Lyviksverket i sin ansökan, liksom att kreosotimpregnerat trä är torrt och har ett högt energiinnehåll i relation till volym.

Kreosotolja innehåller inte tungmetaller eller hallogenföreningar och kan i stället klassificeras som biobränsle i stället för att räknas in bland avfallsbränslen, uppger Västerbergslagens Värme vidare i sin anmälan som nu fått ett positivt svar från miljö- och hälsohåll.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons