Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldade trots förbud

Annons

Men det visste alltså inte räddningstjänsten om.

- Det råder eldningsförbud och det var fel att inte anmäla till oss i förväg, säger Harry Hamrin, räddningsledare.

Brandmanskapet hann nu på plats ut till golfbanan innan besked kom att det rörde sig om en kontrollerad eld. Vid andra liknande tillfällen har det hänt sig att brandmännen helt sonika släckt lågorna. Men här bedömdes det att eldningen skedde på ett tillräckligt säkert sätt.

- De fick elda färdigt, säger Harry Hamrin.

Det var Gagnefs fritid AB som arrangerade brasan. Företaget ombesörjer byggandet vid golfbanan och hade planerat att tutta på modulen en längre tid. Redan när den - plus ett flertal andra moduler - kom till golfbanan upptäcktes det att den var vatten- och mögelskadad. Modulen placerades då på ett säkert eldarställe i väntan på ett lämpligt tillfälle att göra aska av den.

Och tillfället dök alltså upp på tisdagsförmiddagen. Schaktningsarbeten inför klubbstugebygge är i faggorna och mögelmodulen måste fås undan.

- Den stod på en plan på säkert avstånd från övriga byggnader. Det var ingen kraftig vind och vi hade gott om vatten i närheten. Vi var också ett par-tre man som kontrollerade elden, berättar Hasse Wieweg, Gagnefs fritid AB.

Eldarna hade inte en tanke på att det hela kunde uppfattas som att lågorna var lösa och att risk förelåg.

- Vi kände inte till att det är eldningsförbud och med facit i hand borde vi naturligtvis meddelat brandkåren först, konstaterar Hasse Wieweg.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons