Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elavbrotten minimeras

Annons

Slutklämmen på november 1996 och årsskiftet 1997/1998. Det är två bistra tidpunkter då blötsnö vräkte ner i massor över Västerbergslagen.

Snötyngda träd hängde över elledningar. Sårbarheten i det moderna samhället var ett faktum. Strömavbrotten var många och långa.

Människor frös i stugorna och räddningstjänsten köpte in hela lagret av fotogenkaminer hos Clas Ohlsson i Insjön.

Det kaotiska läget fick elproducenterna att överträffa varandra med olika former av elavbrottsersättningar. Samtidigt höjdes röster på bredare ledningsgator och isolerade kablar.

Ledningsgatorna har måhända röjts på sina håll. Men nämnvärt bredare har de inte blivit. Däremot har investeringar i isolerad BLL-kabel gjorts.

Ett av områdena där de boende inför den kommande vintern ska slippa strömavbrott finns i den nordvästra delen av Smedjebackens kommun.

Det vill säga att i byar som Gubbo, Silfhyttan, Spräklan och Enfastbo ska lyset inte slockna vid första bästa snöoväder.

Fördelat på tre etapper satsar VB Elnät runt tio miljoner kronor på BLL-kabel och nya stolpar. Dessutom blir det markkabel på en del sträckor.

Vattenfall Service är entreprenör i sammanhanget. Mikael Borg upplyser att i dagarna har den tredje och sista etappen inletts. Det betyder att arbetet pågår mellan Nyberget och Enfastbo.

- Syftet med jobbet är som sagt att motverka avbrott. Den isolerade kabeln tål ganska mycket.

I praktiken lär det inte bli strömavbrott förrän stolpar börjar knäckas.

Glenn Tengström, ansvarig för projektet hos Vattenfall Service, hävdar att investeringar av det här slaget gynnar alla kunder:

- Det blir ju mer resurser över att hjälpa de områden och byar där elledningar ännu inte moderniserats.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons