Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Eländet blir bara värre"

Annons

- Situationen är värre än någonsin, folk blir bara fattigare och eländet bara värre, suckar Margit.

Vid den senaste resan i april inträffade en händelse som fick Margit att ta till tårarna.

Klockan var nio på kvällen då det ringde hemma på dörren i lägenheten hos makarna Erik och Margit Rapp i staden Rezekne.

Utanför stod en ung kvinna och tittade bedjande på Margit.

- Flickan kunde bara prata ryska, så jag var tvungen att ringa upp vår tolk, som fick tala om vad flickan hade för ärende, berättar Margit.

Den unga kvinnan sade att hon inte hade några pengar till att köpa vällingpulver till sin lille tremånaders baby, hemma fanns ytterligare två små barn, fyra och två år gamla och en arbetslös make.

- Jag var lite rädd för att det kunde vara något lurt med besöket. Jag har blivit lurad flera gånger tidigare, säger Margit.

Men Margit tyckte synd om flickan och gav henne 10 lat (cirka 145 svenska kronor) och löfte om att besöka familjen.

Dagen efter besökte Margit och rektorn på Maltaskolan, som är basen för Margits hjälparbete, kvinnans bostad.

Lägenheten bestod av ett pyttelitet kök i bedrövligt skick, i sovrummet stod en gammal dubbelsäng och en liten barnsäng, babyn sov i barnvagnen, som var ihopsatt med tejp och snören.

I köket fanns ett gammalt bord och en stol och ett kylskåp som inte fungerade. I taket hängde glödlampor utan armatur, och på väggarna var det sparsamt med både färg och tapeter.

- I Sverige skulle vi kalla boendet för ett råtthål, suckar Margit.

Margit och Erik hade med sig mat till familjen, som nu finns med på listan över dem som kan komma till distributionen och få kläder, skor och porslin. Saker som folk från hela Falun, och även utanför kommunens gränser, skänkt till Margits hjälparbete.

- Till resan den 8 maj skulle vi behöva kylskåp, lövkrattor, hopvikbara turistsängar, skor, vuxenblöjor, madrasser, soffor, sängar och symaskiner, hälsar Margit, som oförtröttligt jobbar vidare för människor i nöd.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons