Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk optimism

Annons

Kommunen har under flera år haft tre miljoner kronor som ett ekonomiskt mål. I realiteten har det varit svårt att nå och 2005 års ekonomiska resultat, som snart ligger klart, visar att både barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden har spräckt sina budgetar med sex respektive tre miljoner kronor.

Den direkta följden av det blir att de stora nämnderna får mindre pengar att röra sig med i år, eftersom de tvingas bära med sig överskridandena.

Ekonomichefen Johan Hult förutser att Orsa kommun har ett behov av att låna upp ett antal miljoner kronor under innevarande och nästa år, men att det finns utrymme för att göra pensionsavsättningar med fyra miljoner kronor under 2007, något som har skett sedan 2005, och som stärker kommunens soliditet.

Johan Hult är försiktig optimist och gissar att Orsa med knapp marginal ska klara gällande tumregel för god ekonomisk hushållning under 2007. Regeln säger att resultatet ska motsvara två procent av skatter och bidrag. Det fixar kommunen om inflationen håller sig under 2,3 procent.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons