Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk ljusning

Annons

Nu har det ändå visat sig att siffrorna för 2003 är bättre än vad som befarades. Den just avslutade bokslutsberedningen visar att underskottet är tio miljoner mindre än vad tidigare prognoser visat.

Siffrorna som SCB redovisar bygger på en ekonomiska prognos som togs fram i februari. Det beräknade underskottet var då omkring 22 miljoner kronor, en förbättring jämfört med prognosen till och med november månad 2003 som visade på ett årsbokslut på minus 27 miljoner.

- Det här visar att det införda investeringsstoppet gett effekt, säger kommunens ekonomichef Catarina Willman.

Någon anledning att hoppa högt av glädje finns det dock inte. Skulden per invånare sänks visserligen från 3 089 till 2 328 kronor men enligt statistiken från SCB ändrar det inte Vansbros tabelläge i bottenstriden. Kommunen är alltjämt näst sämst i landet på att få pengarna att räcka till.

Vad är det då som gått bättre än förväntat?

-Dels har verksamheterna gått bättre än vad novemberprognosen visade, säger Catarina Willman.

3,4 miljoner har verksamheterna sparat varav kommunstyrelsens förväntade underskott på 100 000 kronor i stället blev ett överskott på en miljon kronor. Besparingar på It-sidan, jordbruks- och skogsfastigheter som gått bättre än väntat och oanvända anslag till strategisk utveckling är vad som främst lett till besparingen för kommunstyrelsen.

Barn- och utbildningsnämndens prognos på minus 3,8 miljoner slutade på minus 2 miljoner. Tekniska nämnden förvandlade sitt förväntade underskott på 700 000 till plussiffor med samma belopp, främst beroende på effektiviseringar inom kostverksamheten. Även miljö- och bygg kan visa ett plus med 100 000 jämfört med prognosen. Sämst har det gått för socialnämnden vars förväntade underskott på 14,4 miljoner ökade till 15,3 miljoner över budget.

Fler punkter på pluskontot är investeringsstoppet som gett plus 1,9 miljoner, reavinst från försäljningen av läkarvillan 800 000, minde pengar till löneökningar än de anslagna. 1,8 miljoner och minskade pensionskostnader, plus en miljon.

- Även om det här bara är en marginell förbättring totalt sett så känns det lite enklare att komma vidare i de stora besparingsåtgärder som vi behöver göra, säger Catarina Willman.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons