Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ekonomin missköts"

Annons

- I åtta år på raken har sossarna och vänstern styrt kommunen med ekonomiskt underskott.

Kommunens låneskuld ökar i en oroande takt, så man kan nästan tala om fritt fall. Samtidigt tas inga krafttag för att komma tillrätta med problemen, Det ser ut som om man sitter och hoppas att problemen ska lösa sig själva. Det är ohållbart, man inser inte allvaret, säger Bengt Thorén och Åke Bondjers i folkpartiets ledning.

Vänstermajoriteten har gått ut och kritiserat folkpartiet för att folkpartiet i valrörelsen annonserat om att Malung är i akut ekonomisk kris.

- De kan ha en poäng just när det gäller ordet akut. För det som pågått i åratal är väl inte akut, säger folkpartisterna.

Thorén och Bondjers menar att läget verkligen är allvarligt, särskilt när det gäller utvecklingen som måste brytas. Under 3-4 av de senaste åren har kommunens låneskuld varje år fördubblats. Skulden närmar sig 100 miljoner kronor, riktigt var den hamnar efter det här året vet man ännu inte. Buden varierar mellan 80 och 120 miljoner kronor.

- Bara under augusti har nyupplåningen varit 20 miljoner kronor och året är ju inte slut än på långa vägar. Snart kommer väl räkningarna för den stora reparationen av Ungärde skola, en satsning som i och för sig inte kan vara någon överraskning.

- Det är väl inte konstigt om en 35 år gammal byggnad måste renoveras, men i kommunens budget kallas det för extraordinära kostnader och då tillåter man sig att räkna med ett underskott i budgeten, säger Bengt Thorén.

Folkpartisterna efterlyser en genomgående översyn av hela den kommunala verksamheten och undrar varför beslutet om att tillsätta en konsult för att se över möjliga rationaliseringsvinster genom omfattande och kostsam datorisering bara sopades under mattan.

- Det behövs en rejäl kursändring inom kommunens ekonomiska tänkande. Det går inte att hela tiden bygga på låneskulden. Redan dagens skuldsättning innebär att kommunens handlingsutrymme minskar med tio miljoner kronor om året. Att många andra kommuner har det värre är en dålig tröst.

- Det finns tillgångar inom kommunen som kan realiseras och användas till investeringar eller för att minska låneskulden. Vi skulle kunna sälja vissa skogsmarker och vi skulle kunna komma åt en del av de stora tillgångar som finns inom Malungs Elverk utan att vi för den skull behöver sälja elnätet, som vi anser att kommunen ska ha kvar, säger Bengt Thorén och Åke Bondjers.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons