Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin klarar krig

Annons

Han började med att fundera över om vi efter de sju goda ekonomiska åren fram till och med år 2000 nu är inne i sju dåliga år, men konstaterade att den svenska ekonomin knappast befinner sig kris. Däremot går det lite knaggligt just nu.

Den stora frågan är istället varför det inte gått sämre, när svenska folket tillsammans faktiskt förlorat hiskeliga 1 600 miljarder kronor i börsnedgången. Det borde ha lett till en ordentlig minskning av konsumtionen med en nedgång i ekonomin som följd. Men så blev det ju som bekant inte.

Förklaringen är mångbottnad. Dels äger de flesta svenskar sina aktier indirekt, till exempel i form av pensionssparande. Och en nedgång där ger inte genomslag i ekonomin direkt. Dels blev det bra löneökningar för de flesta. Dels plussade regering och riksdag på hushållens köpkraft genom skattesänkningar och bidragshöjningar.

Men visst har börsnedgången haft följder. Hushållens sparande till exempel har ökat.

- Vi spar nu åtta procent av våra inkomster istället för som tidigare två, konstaterade Stefan Fölster.

I år har det dessutom blivit kärvare för hushållen. Många kommuner har höjt skatten. Utrymmet för löneökningar har minskat och staten drar åt svångremmen. Så den privata konsumtionen kan inte öka. I gengäld har industrin återhämtat sig.

- Men frågan är om det räcker för att hindra en djupare svacka i ekonomin, undrade Stefan Fölster.

Han var rätt så optimistiskt. Detta främst tack vare utvecklingen i Kina. Det är nämligen därifrån efterfrågan nu kommer. På bara fyra år har till exempel världens stålförbrukning ökat med en tredjedel, tack vare den ökade efterfrågan i Kina. På tre år har efterfrågan av bilar ökat från 500 000 per år till en miljon per år i just Kina, konstaterade Stefan Fölster.

Han visade också att euron hittills gett den väntade ökningen av exporten för de tolv länder som gått över till den gemensamma valutan och indirekt även har hjälpt Sverige.

Ett eventuellt Irakkrigs negativa påverkan på ekonomin betalar vi egentligen redan nu. Den stora risken i det sammanhanget är att Venezuela inte kommer igång med sin oljeproduktion i tid och att Opec-länderna inte kan pumpa upp tillräckligt mycket för att kompensera det bortfallet. Då kan oljepriser skena iväg.

Men den största risken för ekonomin som Stefan Fölster såg var att hushållen blir pessimistiska.

Mer läsning

Annons