Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomi i kris - men inga idéer om lösningar

Annons

- Om jag fattat rätt så finns det inte så mycket att hämta här, sade Per Rostgaard Evald som ändå konstaterade att de besparingar som måste genomföras blir kännbara.

Magnus Örtegren som är stabschef för kommunens produktion av kärnverksamheter dit grundskola, barnomsorg och den sociala verksamheten med äldreomsorgen hör, var inbjuden för att berätta om kommunens ekonomi och verksamhet.

Runt 600 av kommunens 700 anställda finns inom Magnus fögderi.

- Som allom bekant är det ekonomisk kris, pengarna räcker inte, förklarade Torsten Larsson då han öppnade mötet. Vi har dragits med budgetunderskott i många år. Nu görs flerårsbudgetar med målet att kommunens ekonomi ska vara i balans 2007.

Magnus har förhoppningen att det ska gå att hålla årets budget.

- Individ- och familjeomsorgen får pengar över vilket beror på att vi inte behövt göra några institutionsplacerringar i år.

Enligt Magnus är handikapp-omsorgen och ärenden som regleras av lagen om särskilt stöd, LSS, svårast att hantera. Kommunen har knappt 20 miljoner kronor i den budgeten men det kan komma att behövas ytterligare fyra miljoner kronor.

Då det gäller särskilda åtgärder och placeringar på institutioner kan kostnaderna snabbt springa i väg då ett enda ärende kan kosta över två miljoner kronor om året.

Enligt budgetramarna för 2005 får verksamheterna inte kosta mer än 276,5 miljoner kronor. Om finansplanen ska hållas måste budgeten prutas med ytterligare åtta miljoner kronor, samtidigt som de olika verksamheternas önskemål ligger fem miljoner kronor över rambudgeten. Det finns alltså en differens på 13 miljoner kronor.

- Jag tror inte att vi klarar besparingarna nästa år, förklarade Magnus Örtegren.

- Den omorganisation och omläggning av budgetarbetet som genomförts har framför allt ett symbolvärde, menade Magnus.

- Det gäller nu att hålla alla medvetna om behovet av besparingar och att det blir klargjort vilken standard politikerna vill ha på verksamheterna så att tjänstemännen har klart för sig vad de ska producera och vad detta får kosta.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons